Verzorging

Verzorging

1


Oren en ogen


Oormijt, oorsmeer en haren. De haren in de gehoorgang dienen op een juiste manier verzorgd te worden. Klik op LEES VERDER om te lezen hoe.

2


Voeten en nagels


Tibetanen bezitten grote voeten. Deze en de nagels dienen goed te worden verzorgd. Klik op LEES VERDER om te lezen hoe je dat kunt doen.

.

3


Genitaliën en anaalklieren


Haren en ongemak. Klik op LEES VERDER om te weten hoe je jouw hond goed verzorgt. 

.

4


Gebit


Controle, plak en wisselen. Klik op LEES VERDER om te weten hoe je het gebit van jouw Tibetaan goed verzorgt. 

.

5


Vacht


Borstelen, klitten en wassen. De vacht van een Tibetaanse Terriër dien je goed te verzorgen. Hieronder lees je hoe je dat kunt doen, klik op LEES VERDER. 

.

De meningen verschillen over het wel of niet verwijderen van het oor haar bij een Tibetaanse terriër, het zogenaamde “oren plukken”. Voor beide is iets te zeggen. Indien je de oren “plukt”, houd je de gehoorgang vrij. Maar wanneer dit niet op een correcte wijze gedaan wordt, kunnen er ook veel oorproblemen ontstaan.


Uit ervaring weten wij dat een oorontsteking bij een hond heel pijnlijk is en vaak lang duurt voor het genezen is. De bacterie die de ontsteking veroorzaakt is vaak lastig te behandelen. Wij kiezen er daarom voor onze honden niet te “plukken”. Maar checken of de huid in de oorschelp mooi roze van kleur is. Ruiken in het oor om te checken of het oor niet stinkt. Eventuele klitjes die uit de oren groeien kun je verwijderen met een kammetje of schaartje. Dit doen wij wekelijks. Bij twijfel, raadpleeg altijd een dierenarts!

Oorsmeer kun je het best verwijderen met een tissue met wat babyolie erop, of met een speciaal hiervoor bestemde oorcleaner.


Jouw hond kan ook last krijgen van oormijt. Dit herken je door een bruinzwarte, korrelachtige afscheiding, die een vieze geur verspreid.Indien je hond oormijt heeft moet je altijd naar de dierenarts.


Verwaarloosde oormijt kan namelijk ernstige gevolgen hebben, zelfs doofheid! Met een vurige of rode huid aan de binnenkant van het oor, of eczeemachtige huidaandoeningen moet je altijd naar de dierenarts. Soms schudt de hond met zijn kop of klappert met de oren om aan te geven dat hij van eczeem of een oorontsteking last van heeft. 

In de ooghoeken kan altijd wat vuiligheid of traanvocht gaan ophopen. Dit kun je schoonmaken met een oogcleaner of met gekookt water. Wrijf dan met een wattenschijfje altijd naar de neuspunt toe. 

Tussen de voetzolen groeit veel haar. Je dient dit haar regelmatig weg te knippen. 


Ook jouw hond zijn nagels moeten weleens geknipt worden. Hiervoor zijn uitstekende tangetjes te koop.

De witte nagels kunnen gemakkelijk geknipt worden. Pas op! Hier is het roze gedeelte leven, daar mag je dus niet in knippen. Zwarte nagels kun je het beste knippen met een zogenaamd eendenbekje.

Vergeet niet het vijfde teentje aan de voorpoot.

De geslachtsdelen

Lange haren aan de geslachtsdelen kun je gerust wegknippen voor de hygiëne, maar doe dit niet te kort!

De anaalklieren

Dit zijn zakjes die zich naast de anus bevinden. Deze willen nog weleens verstopt zitten. Je kunt dit herkennen aan sleetje rijden en/of bijten in de omgeving van de anus/staart. De anaalzakjes moeten dan leeg gedrukt worden, anders kan het gaan ontsteken. Hiervoor kun je het beste naar de dierenarts of trimmer gaan. Vaak kan dit voorkomen worden door de juiste voeding.

De tanden en kiezen moeten regelmatig gecontroleerd worden. Vooral tijdens het wisselen van het melkgebit.

Op oudere leeftijd kan het weleens gebeuren dat er plak op de tanden en kiezen ontstaat. Dit moet verwijdert worden. Je kunt ook de plak voorkomen, door met regelmaat te poetsen. Wanneer je de plak niet verwijdert kan er een ontsteking ontstaan.

Natuurlijk kun je het gebit ook laten reinigen bij de dierenarts. Vaak kan dit ook voorkomen worden door de juiste voeding!

De Tibetaanse Terriër en zijn vacht vragen veel verzorging.


Het is nodig jouw hond regelmatig te borstelen. Hoe vaker je borstelt/kamt (advies 10 minuten per dag), hoe minder kans op klitvorming en beschadiging van het haar. Ook kan de trimsalon een uitkomst bieden. Het is van belang dat de pup geborsteld wordt. De eerste weken doen we dit met een zachte borstel, zodat jouw pup aan het borstelen gewend is. 


Beloon de pup tijdens het borstelen zodat hij het borstelen leuk gaat vinden.

Als je de pup op de tafel zet om te kammen is dit gelijk een positieve ervaring voor de trimtafel en de tafel bij de dierenarts.

Wassen

Gebruik altijd een hondenshampoo als je jouw hond wast, deze bevat de juiste PH-waarde. En gebruik na het wassen een conditioner of haarmasker.


Let op! bij het aanbrengen van de shampoo is het belangrijk om dit zachtjes in te kneden zonder het haar in de klit te wrijven. Ook bij het afdrogen van de hond geldt dat het belangrijk is om met de handdoek droog te deppen en dus niet te wrijven, ook dan komen er snel klitten in de vacht. 


Je kunt de hond met een föhn of waterblazer ook zachtjes droogblazen, maar doe dit nooit te heet! Daarnaast is het belangrijk om voor het drogen de vacht door te kammen, het makkelijkst gaat dit door op de ruggengraat een scheiding te trekken. 


Wij adviseren je de hond één keer per 4 tot 6 weken te wassen. Bij overmatig wassen haal je namelijk teveel talg uit de vacht waardoor deze droog en stug wordt.